Palet Hakkında

Euro palet, (veya EUR-palet veya EUR EPAL Palet) Avrupa Palet Birliği tarafından belirtilmiş standartlardaki paletler olup, 80×120 cm, 100×120 cm, 120×100 cm ve 60×80 cm tipleri bulunmaktadır.

Yaygın kullanımdaki 80×120 cm’lik Euro palet 8 parça tahtadan oluşmakta olup, yaklaşık 35 kg ağırlığında, 45.234 dm3, yayılı yük taşıma kapasitesi 1500 kg’dir.


Verilen standartlara aynen uyan paletlere “Avrupa Palet Havuzu (European Pallet Pool EPP) sistemi uygulanmaktadır yani, yani “palete-kars-palet” değiştokuşu yapılmak mümkün olmaktadır. EUR/EPAL-palet belirlenmiş standartlı tahtadan yapılmış olup 78 özel çivi ile tutturması standart olarak belirlenmiştir ve standart dış ölçüleri 1,200 mm x 800 mm x 144 mm olarak tespit edilmiştir.

 

 

Euro palet sistemi demiryolu taşımacılığında kullanılan tahta paletlere dayanmaktadır. Bu tahta paletlerin ilk bulucusu ve kullanıcısının Gyllsjo, Skåne, İsveç’te bulunan  bir şirket olduğu kabul edilmektedir. Bu paletleri kullanılarak demiryolu marsandız vagonlarına yüklemelerin ve vagon boşaltmalarının daha önce kullanılan sistemlerden %10 daha az zamanda yapıldığı bulunmuş ve bu maliyet düşürücü sistem genel olarak uygulamaya geçmiştir.


Tahta paletler, ürünlerin rahatlıkla taşınması için kullanılır. Özel olarak doğadan elde edilmiş malzemelerle üretilirler. Genel bir standarda sahip olsalar da, değişik türleri söz konusudur.  80×120 palet bunlardan birisidir. taşımacılık gibi dikkat isteyen sektörlerde öne çıkar. Bir diğer ismi ise sahip olduğu özelliklerden dolayı Euro Palettir. Euro paletler belirli standartlara sahiptir. Bu ölçülere sahip her palet Euro palet olmayabilir.

Piyasada Kullanılan 80×120 Palet Türleri

Avrupa Birliği, bu noktada yıllar önce yapılan taşımacılık kriterlerini yayınlayarak, bunu bir ana parametre olarak kabul etmiştir. 80X120 palet  denildiği zaman akla hemen mevcut standart ölçülere sahip olan ürün gelmektedir. 78 çivilidir ve son derece dayanıklıdır. Kökeni ise demiryolu üzerinden gerçekleştirilen taşımacılığa dayanır.


Isıl işlemli olan paletin kullanım alanına baktığımız zaman genellikle yabancı ülkelere gerçekleştirilen ihracatın öne çıktığını görmekteyiz. Bunun yanı sıra bir sertifikaya sahiptir.

İç piyasada kullanılmak üzere üretilen paletler ise biraz daha düşük maliyetlidir. Bu paletlerle en fazla 500 kilogramlık ürünlerin taşınmasına izin vermektedir. Maliyeti daha ekonomik olduğundan çok sık tercih edilir. Bu ürünlerde ısıl işlem kuralı söz konusu olmadığında, bu konuda akla gelen ilk üründür.

80×120 Kullanımı

80X120 palet yük taşımada büyük kolaylık sağlar. Özel şekilde tasarlanmış ve standart ölçülere sahip olan takoz aralıkları vardır. Taşıma işlemini gerçekleştirecek olan forklift ve benzeri araçlar buradan kavrayarak hareket ettirir ve her türlü alana yükleyebilmektedir. Dayanıklı olması tercih sebebidir.


Ahşap paletler, malzeme ve ürünlerin taşınabilmesini sağlayan ve lojistik sektörü içerisinde kullanılan bir ürün olarak bilinir. Belli standartlar çerçevesinde üretimi gerçekleştirilir. Böylelikle kara, deniz, demiryolu ile yapılacak olan kargo işlemlerinde firmalara büyük bir kolaylık sağlar. Bunun yanı sıra depo düzenini sağlamakta işlevsel olduğundan sık kullanılır.


Ahşap palet olarak bilinen ürünleri genel olarak iki farklı kategoride değerlendirmek gerekir. Taşınacak ürünlerin boyutlarına göre özel olarak üretilen, farklı ölçüleri de bulunmaktadır. Standart ölçülere göre;


80X120 palet denildiği zaman akla hemen standart ölçülere sahip olan ürün Euro palet gelmektedir. 78 çivilidir ve son derece dayanıklıdır. İç piyasada, ısıl işlemli olan türleri vardır. Tercihe göre hareket ederek satın alma işlemi yapılabilmektedir.  

100×120 ölçülerine sahip olan  paletler ise daha büyük ve geniştir. Genellikle iç piyasaya hitap eder. Çünkü Avrupa standartlarının dışındadır. Bunun da yine ısıl işlemli,  kapalı, lata gibi türleri vardır.

Ahşap Palet Özellikleri,

Tahta palet üretiminde kullanılan malzeme kaliteli olmalıdır. Bunun sağlamış olduğu birçok farklı avantaj vardır. Her şeyden önce hafiftir. Böylelikle hareket ettirilmesi çok kolaydır. Özellikle forklift sayesinde havaya kaldırılarak istenen yere taşınabilir. Ayrıca üretim aşamasında genel birtakım kurallar dikkate alındığından, uzun yıllar boyunca kullanılabilir. Sağlık açısından bir sorun teşkil etmez. Çünkü özel işlemlerden geçer.

Bu sayede tahta palette mantar oluşmaz, çürüme gerçekleşmez ve aynı zamanda böceklenme denilen durum ortaya çıkmaz.

Ahşap Palet Kullanımı

Ahşap palet taşımacılığın en önemli unsurlarından birisi haline gelmiştir. Bu durum kullanım alanını geniş olmasına sebep olmuştur. Örneğin inşaat malzemelerini taşımak için bu üründen faydalanılabilir. Bu noktada özel olan türlerinin seçilmesi şarttır. Yurt içi başta olmak üzere birçok farklı yere yollanacak ürünlerin, yük araçlarına yüklenmesi bu sayede kolaylaşmaktadır. Son olarak depo ya da toplanma alanlarının düzeninin sağlanması, bir başka kullanım alanı olarak karşımıza çıkıyor. Kullanılmamış veya İkinci el paletleri müessemizden ,temin edebilirsiniz.


IPPC( İhracat Paleti), 100×120 ölçülerinde üretilen paletlerdir. Her ne kadar çok geniş bir kullanım alanı olsa da genellikle deniz üzerinden gerçekleştirilen taşımacılık işlemlerinde beklentileri karşılamasıyla dikkat çeker. Ahşap malzeme kullanılarak üretilir. 

IPPC Paletin Özellikleri,

İhracat paletleri, çam ağacından elde üretilmiş olan malzeme sayesinde başarılı ve sorunsuz dur.

Belirli kalıplar üzerinden üretilir.

Ağır ürünlerin taşınmasında büyük bir kolaylık sağlar.

Bu yüzden diğer paletlere göre farklı bir işlevi söz konusudur.

Parke, tuğla ve kilit taşı gibi zemin malzemeleri taşıma da tercih edilir.

İki yönlü olması bir başka dikkat çekici özelliğidir. 

İhracat Paleti Neden Özel,

İhracat Paleti, diğer ürünlerden birçok farklı yönüyle ayrılmaktadır. IPPC olarak adlandırılmış bir damgaya sahip olması gelmektedir. Anlamı ise ; taşınılan ürünün çıktığı yer ile gideceği yer arasından bir ticari sözleşme olduğunu göstermektir. Bundan dolayı ayrı bir öneme sahiptir. Bunun yanı sıra üretimin farklı ve özel bir biçimde gerçekleştirilmesi, bir pasaportu da gündeme getirmektedir.

Yani lata paletlerde pasaport bulunur. Böylelikle kaliteli, sorunsuz bir tasarımın olduğu belgelenmiş olur.

İhracat Paleti damgası:

Turpal palet nedir?

TURPAL palet, Standart palet derneği tarafından Türkiye’de geliştirilen, palet operasyonlarını başta iade süreci olmak üzere verimliliği hedefleyen, bunun yanında üretilen ürünler için, koli / palet, depolama, nakliye süreçlerini optimize eden, en etkin maliyetli palet standartlarıdır. Ana hedef Türkiye piyasasında ortak palet standardını getirerek (açık palet havuzu) palet iadesini mümkün kılmak ve tüm paydaşların (Üretici-Lojistikçi- perakendeci) ortaya çıkacak maliyet ve operasyon avantajlarını yakalamasıdır. Avrupa kaynaklı birçok palet standardına alternatif olarak geliştirilerek önemli döviz kaybını önlemiştir.


Turpal Palet Çeşitleri,

TURPAL palet standartlarının arkasında birçok palet üreticisi, kullanıcısı ve standart palet derneği bulunmaktadır. Şimdilik 80×120 ve 80×60 TURPAL palet standardıyla oluşturularak başlanmıştır ve çok büyük ilgi görmüştür. Kısa zamanda Türkiye de çok önemli faydalar sağlamıştır.


TURPAL palet başlangıçta Türkiye’de olmak üzere EPAL, CP ve UIC paletin yerine kullanılabilecek, standart, daha uygun maliyetli, daha etkin dizayn edilmiş palet standartlarıdır. Bilindiği gibi Euro palet standartları Avrupa demiryolları birliği ( UIC ) tarafından belirlenen UIC Euro palet 80×120 dünya da en çok kullanılan palet standartlarından biri olmuştur. EPAL ( Almanya’da kurulu kar amaçlı palet kuruluşu ) UIC standartlarını kullanarak kendi EPAL Euro palet standartlarını çoğunlukla Avrupa’da olmak üzere kabul ettirmiştir. Bu arada ISO da yani Uluslararası Standartlar derneği de kendi palet standartlarını ortaya koymuştur.

Turpal palat faydaları nedir?

TURPAL paletin Türkiye Piyasa ya sunulmasıyla, Ahşap paletlerin tek standarda kavuşması hedeflenmektedir. Bunun sonucunda standartlaşacak 7-8 çeşit paletle üretiminin, operasyonunun ve iadesinin verimliliğini artırılarak, çok önemli maliyet avantajları kazanılması hedeflenmiştir. En önemli faydalar aşağıda belirtilmiştir.

TURPAL palet tedarik zincirinin getirdiği kalite, Standartlar sebebiyle uzun süre güvenli kullanım sağlayarak İş güvenliği Riskini ( ISG ) , tedarik zincirinde minimize eder.

 Mal Kabul, Depolama ve Sevkiyat süreçleri daha dayanıklı palet olan TURPAL paletle yapıldığı için palet hasarı , palet kırılması, buna bağlı ürün hasarı ve diğer verimsizlikleri, finansal zararları minimize edilir.

Aynı TURPAL paletin birçok firma tarafından kullanımı sebebiyle, ortak distribütörlerden, Ulusal Zincir Marketlerden, Yerel Marketlerde iade palet bulunurluğu ve iade palet araç doluluğunu artıracağı için, firmalar paletlerini kaybetmeden geriye en uygun Nakliye maliyetleriyle alabilmektedir. Büyük ve küçük ölçekli firmalar aynı oranlarda TURPAL paletlerini iade alabilmektedir.

Palet maliyeti , iadesi ve buna bağlı maliyetler azalmaktadır.

 

TURPAL paletin, yönetimi ve iadesi daha etkin yapılabildiği , daha rahat tamir edildiği , bir paletin birçok defa tedarik Zincirinde döndürülerek kullanılabildiği için, piyasadaki toplam kullanılacak ağaç hacmi azalacaktır. Bunun sonucunda ahşap palet kullanımının zaten plastik palete göre daha az olan karbon ayak izi miktarı daha da azalmış olmaktadır.


Call Now Button0507 805 54 64 Hemen Ulaşın